Salte æbleskiver med stenbiderrogn og creme fraiche

Surdej – opstart og vedligehold

 

Surdej er en dej bestående af mel og vand som får lov til at gære ved stuetemperatur og dermed adskille mælkesyrebakterier og gærsvampe, som er et godt hævemiddel når man skal bage.

Pga. det høje mælkesyreindhold der er i surdej, giver det også brødet en anden og mere syrlig smag.

 

Antal: 1 portion

 

Ingredienser

Dag 1

  • 50 g. hvedemel
  • 50 g. fuldkornshvedemel
  • 150 g. vand, koldt

Dag 3-5

  • 100 g. hvedemel
  • 100 g. vand

 

Fremgangsmåde

  1. Bland hvedemel, fuldkornshvedemel og koldt vand sammen i et glas eller bøtte med løst låg. Opbevar surdejen ved stuetemperatur (gerne omkring ca. 24 grader).
  1. Lad dejen stå de næste 2-3 dage, hvor du blot lige rører en gang dagligt.
  2. Når dejen har stået i ca. 3 dage, tager jeg 50 g. surdej og blander med 100 g. hvedemel og 100 g. koldt vand. Rør godt rundt så der ingen klumper er.
  3. Dette step gentages de næste to dage, altså på dag 4 og 5.
  4. Når det er tid til at bruge din surdej, opfrisker du surdejen ved at følge ovenstående formel ( 50 g. surdej 100 g. hvedemel og 100g. vand), lad den stå på køkkenbordet i ca. 8-12 timer.
  5. Når surdejen er begyndt at boble igen og hævet til ca. dobbelt størrelse er den klar til brug. Er du i tvivl om din surdej er klar til brug, kan du lave flydetesten, hvor du tager en skefuld af surdejen og hælder i et glas med koldt vand. Hvis surdejen flyder oven vande, har den bestået testen og er klar til brug.

 

Sådan holder du surdejen i live

Hvis ikke du bager så tit, kan du opbevare surdejen på køl. Når du så skal bruge surdejen, tager du den ud 8-12 timer før og fodrer din surdej, ved at tage 50 g. surdej og friske op med 100 g. koldt vand og 100 g. hvedemel.  Rør det godt sammen og lad det så stå i de 8-12 timer.

Når surdejen igen er begyndt at boble og hævet op til ca. dobbelt størrelse er den klar til brug.

 

Hvis du derimod bager ofte, kan du nøjes med at have surdejen stående ved stuetemperatur.

Sørg for at holde låg på (ikke tætlukket), rør i surdejen dagligt og fodre surdejen ca. hver anden dag. Du fodrer surdejen ved at tage 50 g. surdej og friske op med 100 g. koldt vand og 100 g. hvedemel. Rør det godt sammen.

 

Du skal oftest højst bruge 1 dl. surdej til opskrifterne og ved at gemme det gamle surdej på køl, kan du på den måde altid have surdej, som blot skal opfriskes og derefter er klar til brug.

 

Prøvet denne opskrift?

Del gerne dit resultat med mig på Instagram – brug tagget @madogdessert.dk

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Salte æbleskiver med stenbiderrogn og creme fraiche