Jordskokke risotto med svampe og sprød parmaskinke

Cremet risotto med jordskokker, svampe og parmaskinke

Risotto er en italiensk delikatesse og serveres oftest som en forret - eller i tilfælde, som tilbehør til aftensmaden. Herhjemme bliver den dog oftest severet som aftensmad, da det er fyldig og mættende ret. Risotto er nemt at lave - det handler om, stille og roligt, at koge risene ind i væsken mens under omrøring. Langsomt tilføjer man væske - når det fordamper, tilsætter man mere væske, indtil risottoen er færdig. En tommelfingerregel er at risottoen er færdig når 9/10 af risene er færdigkogte. Se også min opskrift på græskarrisotto med ristede mandler her. 

Opskrift på nem og lækker, hjemmelavet risotto med smag af jordskokker, svampe og sprød parmaskinke

Antal: 4 pers. Tid: 30 min. Ingredienser
  • 400 g. risotto ris
  • 1 skalotteløg
  • 3 fed hvidløg
  • 250 g. jordskokker
  • 150 g. svampe (gerne et mix af forskellige svampe)
  • 6-7 stængler frisk timian
  • 4 dl. hvidvin, gerne tør
  • 8-10 dl. fond/bouillon (enten grøntsag- eller hønsefond)
  • 75-100 g. parmesan
  • 8 skiver parmaskinke
  • Olivenolie
  • ærteskud
Fremgangsmåde
  1. Tænd ovnen på 200 grader, varmluft. Beklæd en bageplade med bagepapir og placer skiverne af parmaskinke herpå.
  2. Bag dem sprøde i ovnen i ca. 8-10 min.
  3. imens hak løg og hvidløg fint. Stil til side. Hak timian fint.
  4. Rens og skræl jordskokkerne. Skær dem i små tern på maks ½ cm. Rens svampene og skær dem i skiver eller både.
  5. Varm lidt olivenolie op på en pande og svits løg og hvidløg i et minuts tid.
  6. Tilsæt jordskokkerne, svampene og timian og svits videre ca. 5 min. – det må ikke brænde på, så husk ikke at have alt for høj varme og rør jævnligt rundt.
  7. Tilsæt risene og rist dem af i et par minutter, inden du tilsættes hvidvinen. Lad hvidvinen koge helt ind, under omrøring.
  8. Tilsæt lidt fond ad gangen (ca. 2 dl. ) og tilføj først mere fond, når det første er kogt væk.
  9. Fortsæt indtil risene er færdige. (risene er færdige når 9/10 er færdigkogt)
  10. Smag til med salt og peber.
  11. Server med sprød parmaskinke og friske ærteskud på toppen.
  Prøvet denne opskrift? Del gerne dit resultat med mig på Instagram – brug tagget @madogdessert.dk   Vil du gerne holdes opdateret når jeg udgiver nye opskrifter, så kan du finde mig på følgende portaler: