Stegte dumplings med svinekød (Gyoza )

Gyoza er dumplings, oftest fyldt med kød og grøntsager, men man kan egentlig lidt selv variere fyldet efter hvad man ønsker, og derefter pakket ind i en tynd dej. Derefter steges de først og så dampes de. På den måde opnår de både en sprød og blød dej.   De stammer egentlig oprindeligt fra kina, hvor de bliver kaldt "jiazoi" men er blevet en meget populær ret i Japan, hvor de netop kaldes "Gyoza".   Min mand og jeg har efterhånden besøgt nogle forskellige asiatiske lande - senest Kina, hvor størstedelen af hvad jeg indtog, nok må indrømmes at være drinks og dumplings. Jeg selv, er helt crazy vild med dumplings i alle former - så at komme til et land hvor de kan købes, uanset hvor man kigger hen og i alverdens variationer, var lige til at give mig julelys i øjnene. De er både afprøvet fra gadekøkkener, middelklasses-restauranterne og de finere restauranter. Når jeg tænker tilbage, tror jeg faktisk at det endte med at være appetizer på knap alle spisestederne vi besøgte - så jeg har efterhånden også smagt min del - og synes at denne opskrift læner sig rigtig godt op ad dem jeg fik i Kina.   Denne opskrift er en typisk klassisk opskrift på fyld til dumplings men jeg kan helt klart også anbefale at lege lidt med smage selv - prøv bl.a. at tilføje finthakkede rejer eller hummere til dejen.    Antal: 25 stk. Tid: 30 min.   Ingredienser Dej 250 g. hvedemel 1,5 dl. Vand Lidt salt   Fyld 300 G. hakket svinekød 50 g. revet hvidkål 3 fed hvidløg, finthakket 2 stængler forårsløg, finthakket ½ spsk. ingefær, revet 1 spsk. fiskesovs 2 spsk. sesamolie 1 spsk. soya Olie til stegning Ca. 1 dl vand per pandestegning   Dip 3 spsk. soya 2 spsk. riseddike 1 spsk. sukker Evt. chiliflager   Fremgangsmåde Dej Kom mel og salt i en skål. Tilsæt vand og bland det godt sammen så dejen bliver fast. Tilføj evt. mere vand/mel hvis den er for tør/våd. Lad dejen hvile ved stuetemperatur mens fyldet laves. Fyld Bland alle ingredienser godt sammen. Jeg plejer at bruge hænderne for at få farsen så fast som muligt. Lad nu farsen trække imens du fortsætte med dejen.   Rul dejen ud til en lang pølse og skær den i små stykker på ca. 2-3 cm, som formes til kugler. Rul dem ud til cirkler på ca. 10 cm i diameter og med en tykkelse på ca. 1 mm. De skal være så tynde som muligt men må ikke gå i stykker. Fordel en stor tsk. fyld midt på i dejcirklen. Fold kanterne op så den danner en halv cirkel og klem herefter kanterne sammen så de bliver helt lukkede. Jeg plejer at sno kanten lidt ind over den ene side, mens den foldes. Varm lidt olie op på en pande ved middelvarme og steg dumplings i ca. 2-3 min på hver side. De må ikke røre hinanden. Kom vand ved og læg låg på yderligere 3-4 min. indtil vandet er fordampet. Serveres straks efter med dippen.   Dip Rør ingredienserne godt sammen indtil sukkeret er opløst.