Min første svampejagt ... og det gik bestemt ikke som planlagt!

  Jeg har egentlig ikke tøvet et øjeblik med om jeg skulle skrive dette indlæg – Fordi selvom alting synes så lyserødt og nemt når man læser alles historie, indlæg m.m. på internettet, så er der altså også ting som ikke helt går som planlagt – og det synes jeg er mindst lige så vigtigt at berette om, så andre måske kan lære af mine fejl.   Min debut som ”svampejæger” er én af de gange, hvor det går som alt andet end forventet.   Jeg havde i går planlagt at vi skulle have en rigtig mand og kone aften – en lang gåtur med hundene i skoven efterfulgt af mig i køkkenet, da jeg ville servere en skøn 5-retters menu med dertilhørende champagne, vin og drinks.   Det er lørdag og vi står tidligt op, spiser en omgang havregrød (det er så dejlig nem morgenmad) og kører ud og henter min mor og hendes hunde, så vi sammen kunne gå en skøn, lang tur i skoven og plukke nogle svampe, som skulle bruge i næsten samtlige af aftenens retter, som jeg havde planlagt.   Jeg har det seneste stykke tid læst op på meget om svampe på internettet, da jeg ved at der findes en del giftige svampe og er man i tvivl, skal man holde sig fra dem.  
Jeg har googlet.. og googlet.. og googlet.. og googlet. ... Set adskillige billeder og læst en smule om svampe generelt...
  ... Men okay, så står man i skoven og ser tonsvis af forskellige svampe og pludselig aner du ikke hvilken art, nogle af svampene er. Du bliver i tvivl om alle svampe og selv om du har en ide om hvilke de er, så er du bare ikke sikker i din sag. Det var i hvert fald hvad der skete for mig.   Vi ende med at plukke lidt af hvert, da jeg hellere ville tage et par stykker og gå hjem og få dem undersøgt, end komme hjem med en kæmpe bunke giftige svampe, som jeg unødigt har plukket.   Jeg kommer hjem, spreder dem ud på bordet og opdeler dem i bunker, så jeg har et bedre overblik. Jeg googler igen – men det er alt, alt for uoverskueligt med så mange forskellige svampe.   Derfor tyer jeg til hjælp i en Facebook gruppe, for svampeelskere og svampejægere. Jeg lægger et billede op af alle disse fine svampe, som jeg glæder mig til at bruge til aftensmaden. Jeg forhører mig om hver enkelt art og sidder i spænding og venter på svar på, om jeg har ramt ”guldminen”.,   Langsomt begynder svarene at tikke ind – og til min store ærgrelse, lyder den ene kommentar efter den anden: ”jeg ville ikke spise nogle af dem”, ”jeg kan kun se én enkelt spiselig Karl Johan” osv. I kan godt se hvor jeg vil hen ikke?   Det går op for mig at jeg først og fremmest har researchet helt, helt forkert – dernæst står jeg nu efter timer i skoven (hvilket var skønt uanset udbyttet af svampe) og en halv køkkenø fyldt med uspiselige svampe.   I skraldespanden med dem og afsted til supermarkedet. Øv!  

Jeg blev heldigvis rådgivet ret godt efterfølgende og har lige fået et par råd, som jeg gerne vil give med videre til jer.

  • Udforsk og research kun én svampeart ad gangen. Det bliver alt for uoverskueligt, hvis du blot kaster dig ud i ”dem alle” og ender derfor højst sandsynligt nok med en begynderkurv, ligesom jeg.
  • Pluk svampen du har fundet, tag den med hjem, research, skær den over og research endnu mere.
  • Undersøg hvilke områder i nærheden af dig, som har de svampe du har sat dig for at starte ud med.
 

Jeg tager gerne imod flere gode råd om svampejagt for begyndere – så hvis du kender til det, så smid gerne en kommentar til indlægget så jeg og andre kan blive klogere, på skovens guld!