Rugbrødsboller – Opskrift på hjemmebagte boller med rugbrødsrester

Har du ofte rester af rugbrød derhjemme, som du ikke ved hvad du skal gøre med? Jeg oplever selv fra tid til anden at have rugbrødsrester og i stedet for altid at lave det obligatoriske – rugbrødscroutoner, crumble eller ymerdrys, så fik jeg ideen om at udbløde rugbrødet og bruge det i en omgang boller – det blev en succes, så nu deler jeg opskriften med jer.   Antal: 12-14 stk. Tid: 8 timer   Ingredienser
  • 250 g. daggammelt rugbrød
  • 50 g. solsikkekerner
  • 33 cl. Øl
  • 2 dl. vand, lunken
  • 15 g. gær
  • 2 tsk. Salt
  • 1 tsk. Honning
  • 450 g. hvedemel (eller 300 g. hvedemel og 150 g. rugmel/fuldkorns osv.)
Fremgangsmåde
  1. Smuldrer rugbrødet ud i en skål. Tilsæt solsikkekernerne og øllen og lad det ligge i blød i 1 time.
  2. Rør gæren ud i lunkent vand. Tilsæt salt og honning og rør det sammen.
  3. Tilsæt rugbrødsblandingen.
  4. Tilsæt melet, lidt ad gangen, mens der æltes. Dejen skal stadig være lidt våd. Ælt dejen igennem i ca. 10 min.
  5. Kom film og et viskestykke over skålen og stil til hævning i køleskabet i 7-8 timer (den skal være som min. være hævet til det dobbelte)
  6. Opvarm ovnen til 230 grader, varmluft. (har du et bagestål så placer det i ovnen nu og vent ca. 45 min. før du bager, så bagestålet bliver varmet godt igennem)
  7. Drys lidt mel ud på et bord. Fold dejen et par gange og skær herefter til boller (de skal ikke formes i hånden så det er helt ok at de ser rustikke ud) og placer dem på et stykke bagepapir.
  8. Hæld vand i et ovnfast fad og stil det i bunden af ovnen.
  9. Kom bollerne i ovnen og bag dem i ca. 14-16 min. indtil de er hævet godt op og blevet mørke-gyldne. (åben lågen et par gange i løbet af de sidste par minutter)
  Prøvet denne opskrift? Del gerne dit resultat med mig på Instagram – brug tagget @madogdessert.dk   Vil du gerne holdes opdateret når jeg udgiver nye opskrifter, så kan du finde mig på følgende portaler: